Wat te doen met de WOZ-waarde?

630
WOZ-waarde
⏰ Leestijd: 2 minuten

Rond deze tijd van het jaar valt bij huiseigenaren de WOZ-beschikking op de deurmat. De hoogte van de WOZ-waarde van je woning is belangrijk. De gemeente gebruikt deze waarde namelijk als uitgangspunt voor de bepaling van verschillende belastingen die je moet betalen. Maar ook de Belastingdienst kijkt naar de WOZ-waarde, bijvoorbeeld bij de inkomstenbelasting en als grondslag voor de erfbelasting. Redenen genoeg dus om je WOZ-beschikking kritisch tegen het licht te houden.

Het effect van de WOZ-waarde

Je hebt er misschien niet dagelijks mee te maken, maar de WOZ-waarde speelt op verschillende momenten een belangrijke rol. Zo baseert de gemeente het bedrag dat je moet betalen voor de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en soms ook rioolheffing op de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. Een hoge WOZ-waarde kan ook voordelen hebben. Bijvoorbeeld als je je huis gaat verkopen: is de WOZ-waarde hoger dan de vraagprijs, dan kan dat je onderhandelingspositie verbeteren. Soms kan een hogere WOZ-waarde ervoor zorgen dat je minder hypotheekrente gaat betalen, omdat het risico voor de geldverstrekker afneemt.

Wel of geen bezwaar maken?

Of het verstandig is om bezwaar te maken, is afhankelijk van verschillende factoren. Ben je gebaat bij een hoge of juist lage WOZ-waarde? Erf je een woning, dan heb je belang bij een lage WOZ-waarde omdat je dan (veel) minder erfbelasting betaalt. Dat geldt ook voor mensen die geen verhuisplannen hebben en minder belasting willen betalen aan gemeente en waterschap. Ga je je huis verkopen, dan is een hoge WOZ-waarde wellicht aantrekkelijk. Vereniging De Vastelastenbond heeft 7 handige stappen op een rij gezet waarmee je zelf je WOZ-waarde kunt controleren. Zo kun je alvast inschatten of jouw bezwaar kans van slagen heeft.

Wanneer kun je bezwaar maken?

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kost niets en kan tot 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Op de website van de Vereniging Eigen Huis vind je verschillende voorbeeldbrieven die je hiervoor kunt gebruiken. Als je in de loop van het jaar een woning erft, dan heb je ook na deze termijn de mogelijkheid om een nieuwe WOZ-waarde aan te vragen bij de gemeente. Nadat de gemeente de beschikking voor de WOZ-waarde heeft afgegeven, heb je vervolgens 6 weken de tijd om eventueel bezwaar te maken.