Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

671
executieveiling
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Als je bij de aankoop of verbouwing van je huis geld hebt geleend van de bank, dan heeft de bank in ruil hiervoor een hypotheek gekregen. Als je de rente en aflossing netjes elke maand betaalt, merk je niks van de hypotheek.

Een hypotheek is feitelijk niets meer dan een recht dat de bank heeft voor het geval je de hypotheek niet meer kunt betalen. De bank kan dan het huis verkopen op een executieveiling. Jij zal dan het huis uit moeten.

Executieveiling

Een executieveiling betekent dat het huis in het openbaar wordt verkocht. Iedereen die geïnteresseerd is in het huis, kan in een veilingzaal een bod uitbrengen. Tegenwoordig kan dat zelfs via internet. De executieveiling is niet de enige manier waarop de bank de woning kan verkopen. Soms wordt er al op het huis geboden voordat de veiling plaatsvindt. De bank kan dan besluiten het huis al te verkopen.

Gaat je huis wel naar de veiling, dan wordt de persoon die het hoogst biedt de nieuwe eigenaar van het huis. Het geld dat voor het huis betaald wordt, gaat eerst naar de bank om de lening af te lossen. Als er dan nog wat over is, gaat dat naar de oorspronkelijke eigenaar of naar andere schuldeisers.

Overleg met de bank

Uiteraard gaat de bank niet meteen je huis veilen als er een betaalachterstand is. De bank stuurt eerst een aanmaning of gaat met je in overleg om verdere schulden te voorkomen. Als het dan nog niet lukt om te betalen, zal de bank uiteindelijk het huis aanbieden op een veiling. Executieveilingen lopen via de notaris.

Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.