Waardevol vermogen

1121
Waardevol vermogen Verhees Actueel
⏰ Leestijd: 2 minuten

De omstreden vermogensrendementsheffing (spaartaks) gaat in 2018 en 2019 verder omlaag. Met name spaarders met een vermogen tussen de € 25.000 en € 100.000 in box 3 gaan hierdoor minder belasting betalen. Maakt dit sparen weer interessant? Of zetten de lage spaarrentetarieven nog steeds geen zoden aan de dijk? We zetten wat alternatieven op een rij.

Investeren of aflossen

Investeren in de eigen woning kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen. Een verduurzaming, uitbouw of nieuwe keuken kunnen de waarde van uw woning verbeteren. Ook kunt u uw geld gebruiken om de hypotheek af te lossen en zo de huidige lasten omlaag te brengen. Wat voor u de beste oplossing is, is volledig afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie en uw toekomstplannen. Denkt u er bijvoorbeeld over om in de komende jaren te verhuizen? Dan is het maar de vraag of aflossen wel zo verstandig is vanwege de fiscale gevolgen. En heeft u nog een relatief hoge hypotheekrente? Dan is het misschien interessant om deze over te sluiten. Bepaal daarom allereerst waar het voor u om draait: het verlagen van uw huidige lasten of het opbouwen van vermogen.

Beleggen

Indien u vermogen wilt opbouwen buiten uw woning om, kunt u kiezen uit meerdere vermogensopbouwproducten. U kunt al beleggen waarbij u met een relatief klein bedrag kunt instappen. Er zijn vermogensbeheerders die uw portefeuille beleggen op basis van uw wensen en doen. Net als bij alle beleggingsproducten zijn hier overigens wel risico’s aan verbonden. Maar het kan zomaar zijn dat u met beleggen een hoger rendement behaalt dan wat u nu aan hypotheekrente betaalt.

Overwaarde benutten

Volgens hoogleraar Robert Merton (73), economisch Nobelprijswinnaar, loont alleen sparen in ieder geval niet (meer) voldoende. Hij pleit daarom voor de omgekeerde hypotheek als instrument om meer uit ‘het koophuis als spaarpot’ te halen. Dit gaat uiteraard vooral (oudere) mensen met overwaarde op de eigen woning aan. De kosten van bijvoorbeeld (toekomstige) zorg of andere uitgaven worden hiermee mogelijk gemaakt. Ook komt er zo mogelijk meer belegbaar vermogen vrij. De invoering van deze hypotheekvorm heeft echter nog een lange weg te gaan en stuit op de strenge regelgeving op het gebied van financieren (AFM).