Voortekenen van omslag op huizenmarkt?

699
huizen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Wanneer een huis van eigenaar wisselt, tekenen zowel de koper als de verkoper de eigendomsakte. Dit passeren van de eigendomsakte gebeurt altijd bij de notaris. Door de overspannen huizenmarkt zagen we het afgelopen jaar het aantal van deze transacties afnemen. Nu signaleert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat het aanbod van huizen toeneemt en de prijsstijgingen minder extreem worden. Zal de huizenmarkt wat afkoelen waardoor er meer woningverkopen gaan plaatsvinden?

Makelaars van de NVM hebben in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat zijn er 3.500 minder dan een jaar terug. Voor het eerst in anderhalf jaar lijkt het aanbod van koopwoningen licht te stijgen; nu de prijzen hoog zijn, kiezen meer mensen ervoor om hun huis te gelde te maken. Aan de andere kant lijken consumenten steeds minder bereid om de hoge vraagprijzen te betalen. Dat dempt de prijsstijgingen. De woningen die te koop komen gaan nog als warme broodjes over de toonbank: gemiddeld is een huis binnen 39 dagen verkocht – elf dagen minder dan een jaar terug.

Nog even geduld

De prijzen stijgen dan misschien minder hard, ze stijgen nog steeds. Van een echte kentering is dus nog geen sprake. In vierde kwartaal van 2018 was de gemiddelde transactieprijs 298.000 euro. Dat is 10,3 procent duurder dan een jaar eerder. En nog steeds ging 38 procent van de verkochte woningen boven de vraagprijs weg. Ondanks wat voorzichtig positieve signalen, verwacht Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM, ook dit jaar een prijsstijging van 4 tot 7 procent en een daling van het aantal woningverkopen met 5 procent. Het zal dus nog wel even duren voordat de oververhitte huizenmarkt daadwerkelijk gaat afkoelen.