Volgend jaar opnieuw voorlichting aan Nederlanders in Frankrijk

1257
Frankrijk Verhees Notarissen
⏰ Leestijd: 2 minuten

De KNB en de Franse Conseil Supérieur du Notariat willen volgend jaar de voorlichting aan Nederlanders die in Frankrijk wonen voortzetten. Op 22 november vond in Straatsburg de eerste succesvolle voorlichtingsavond plaats. Vertegenwoordigers van het Nederlandse en Franse notariaat, respectievelijk Niels Baas en Michiel van Seggelen, lichtten de dertig aanwezigen voor over ontwikkelingen in het erfrecht en huwelijksvermogensrecht.

Tijdens de bijeenkomst ontstond een levendige discussie. Zo vond één van de aanwezigen het niet kunnen dat er in Europa dubbele erfbelasting wordt geheven. Hier is echter nog geen Europese regelgeving over. Dubbele- en zelfs driedubbele heffingen zijn geen uitzondering. Met goede planning is het veelal mogelijk dubbele heffingen te voorkomen.

Testament

‘Hoe vinden mijn erfgenamen mijn testament?’ luidde een andere vraag. Ook daar kwam antwoord op: ‘Wanneer u in Frankrijk een testament maakt doet u dit het beste bij de Franse notaris. Deze registreert het testament bij het Franse Centraal Testamenten Register. De Nederlandse notaris kan daar, na uw overlijden, inlichtingen inwinnen via het Europese ARERT. Wanneer u zelf een testament schrijft in Frankrijk kan het niet worden ingeschreven bij het Franse CTR. De kans is groot dat uw testament dan kwijtraakt.’

Heel waardevol

Baas vond de voorlichting over grensoverschrijdende nalatenschapsplanning aan Nederlanders in het buitenland heel waardevol. ‘Iedereen is zich er van bewust dat er iets moet worden geregeld, maar wat en hoe is onbekend. Dat de Nederlandse notaris het eerste aanspreekpunt kan zijn wordt als heel prettig ervaren.’

De voorlichtingsavond was een uitvloeisel van de Week van het civiele recht, waar notarissen in heel Europa op verschillende manieren voorlichting gaven over het notariaat. Dit initiatief wordt volgend jaar voortgezet.

Bron: KNB

Hulp nodig van onze specialisten?

Een van de gebieden waarop Verhees Notarissen bijzondere expertise heeft ontwikkeld is de Nederlander met bezit in Frankrijk. Hoe gaat de aankoop van een huis in Frankrijk in zijn werk? Welke juridische en praktische valkuilen kunt u tegenkomen? Wat zijn de gevolgen van uw echtscheiding of overlijden voor uw bezit in Frankrijk? Deze vragen verlangen gedegen kennis van het Nederlandse en het Franse recht. Verhees Notarissen heeft jarenlange ervaring met de beantwoording van deze vragen.

Wilt u hierover meer weten? Bekijk onze speciale website voor meer informatie of maak een afspraak.

Juridisch advies huis Frankrijk