Voorkomen van oplichting, mishandeling en fraude bij ouderen

1765
⏰ Leestijd: < 1 minuut

U kent wellicht het reclamespotje van de Rijksoverheid wel ‘het houdt niet op, niet vanzelf’ waarin een oudere persoon het slachtoffer wordt van mishandeling. Dit zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met overbelasting van mantelzorgers. Door bezuinigingen op voorzieningen komt er steeds meer op hun schouders. Soms kunnen ze dat niet aan en reageren ze hun frustratie af op degene voor wie ze zouden moeten zorgen.

In sommige gevallen neemt die mishandeling de vorm aan van diefstal. Vooral als de mantelzorger toegang heeft tot de bankrekening en bijvoorbeeld bij de sieraden kan, kunnen er spullen verdwijnen. Als oudere kunt u zelf iets doen om ervoor te zorgen dat alleen mensen die u vertrouwt bij uw geld kunnen. U kunt dit regelen in volmachten en een levenstestament.

Hoe kunt u financieel misbruik waarborgen?

Het geregistreerde levenstestament is een goede waarborg tegen financieel misbruik, mits daarin is vastgelegd dat de vertrouwenspersoon ook verantwoording moet afleggen aan een toezichthouder. Regelmatige, officiële verantwoording over de stand van de financiën verkleint het risico op ongeoorloofde uitgaven. Als notaris vervullen wij deze rol binnen dit toezichthouderschap steeds meer.

Lezing voorkomen oplichting, fraude en mishandeling bij ouderen

Op uitnodiging van De Vereniging van Oud-Employés der Koninklijke Shell (Voeks) heeft Anne Heijnen op een speciale themadag een lezing verzorgd over het omgaan en voorkomen van oplichting, fraude en mishandeling bij ouderen door middel van een levenstestament en uitleg van het erfrecht van nu. Wilt u de presentatie bekijken? Dat kan via deze link!

Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden voor een levenstestament? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!