‘Twitter wilde een akte van erfrecht overlegd krijgen’

1319
⏰ Leestijd: 2 minuten

Nederlander denkt nog te weinig na over digitale erfenis

Je hebt samen een mooi en actief leven. Ook op sociale media laten jullie al jullie vrienden weten dat jullie heerlijk op vakantie zijn geweest naar Schotland of zo hebben genoten van die romantische wandeling op het strand. Onvergetelijke momenten die voor altijd digitaal worden vastgelegd. En dan overlijdt plotseling je man of vrouw…

Dit overkwam Ingrid van Tuyl afgelopen voorjaar toen haar man Otto plotseling overleed aan een hersenbloeding. Ingrid was niet voorbereid op de dood van haar man. Ze moest in ene allerlei beslissingen nemen waarvan ze niet wist of het de juiste waren. Zo kreeg zij ook te maken met de digitale nalatenschap van haar man. In het TV programma KASSA spreekt zij hier openhartig over.

“Een digitale erfenis is alles wat jij online achterlaat”, vertelt rouwdeskundige Daan Westerink in het programma. “Je Facebookpagina, je mailtjes, foto’s in de cloud, alles wat je vindt als je je naam googled.” “Maar ook bijvoorbeeld je bitcoins of je tegoed bij een webwinkel”, vult digitaal erfrecht deskundige Lucienne van der Geld aan. Volgens Lucienne zijn de meeste mensen zich niet bewust dat zij op internet voortleven na hun dood.

Lucienne van der Geld

Ook de man van Ingrid was heel actief op internet. Gelukkig hadden zij wel een lijst gemaakt met alle belangrijke inloggegevens en die lijst is van heel groot belang geweest. Met name internationale organisatie hebben hele strenge privacyregels waardoor het zonder inlogcodes een hele zoektocht wordt om een account verwijderd te krijgen, zoals bijvoorbeeld Twitter, YouTube of LindedIn.

Ingrid van Tuyl

Problemen voorkomen

Je kunt dit soort problemen voorkomen door er nu al goed over na te denken. Wat wil je dat er gebeurt met de sociale media. Moeten die aanblijven? Moeten die in een gedenkingsstatus terechtkomen of verwijderd worden? Maak een lijst van alles wat je digitaal hebt en zet daar de gebruikersnaam en wachtwoord bij. Deel dit met iemand die je vertrouwt of bewaar het bij je testament in de kluis van ons notariskantoor. Wij helpen je graag verder als je hierover vragen hebt.

Heb je de uitzending van KASSA gemist?