Een recreatiewoning aanschaffen, hoe zit dat juridisch?

1180
recreatiewoning aanschaffen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

In de zomerperiode, overwegen meer dan 10.000 Nederlanders om een recreatiewoning in Nederland aan te schaffen. Er zitten wel wat juridische haken en ogen aan de aanschaf van een recreatiewoning. Het is daarom goed u vooraf te (laten) informeren over wat u koopt.

In veel gevallen koopt u een recreatiewoning maar wordt u geen eigenaar van de grond waarop de woning staat of komt te staan omdat u de grond huurt. De rechter heeft beslist dat ook al koopt u de recreatiewoning u geen eigenaar wordt van de recreatiewoning die op de grond staat die u huurt. Op een aantal parken is het ook mogelijk om eigenaar te worden van de grond of een recht van opstal (dit is een eigendomsrecht voor dat wat op grond van een ander staat of gebouwd is) te krijgen (eventueel in combinatie met een huurovereenkomst).

Er zijn grofweg drie juridische mogelijkheden bij de aanschaf:

  • u koopt een recreatiewoning en u huurt de grond waarop deze woning staat of komt te staan;
  • u koopt een recreatiewoning en u koopt ook de grond waarop deze woning staat of komt te staan;
  • u koopt een recreatiewoning en een recht van opstal (dat is een soort van eigendomsrecht) voor de woning (eventueel in combinatie met een huurovereenkomst).

Gaat u bij de bank geld lenen om de recreatiewoning te kunnen kopen? Voor de bank is belangrijk of u eigenaar wordt van de grond én de recreatiewoning of dat u ‘alleen maar’ huurder bent.