Overstappen kan lonen

1270
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Huizenbezitters kunnen gezamenlijk honderden miljoenen euro’s besparen op hun woonlasten door hun hypotheek over te sluiten. Dat zeggen enkele ondernemers op de hypotheekmarkt. Is het voor u ook verstandig en mogelijk om nu uw hypotheek over te sluiten?

Uw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker kan voordelig zijn. De hypotheekrente staat momenteel historisch laag, waardoor uw nieuwe rente lager kan zijn dan uw huidige. Zo kunt u misschien uw maandlasten verlagen. Houd bij oversluiten wel rekening met kosten, bijvoorbeeld boeterente, advies- en afsluitkosten voor uw nieuwe hypotheek, notariskosten en taxatiekosten.

Kosten en baten afwegen

Als uw rentevaste periode nog niet afloopt maar u wilt wel een nieuwe rentevaste periode kiezen, betaalt u meestal een boeterente. De hoogte hiervan is onder andere afhankelijk van de resterende looptijd van uw rentevaste periode. Ook betaalt u wijzigingskosten voor het aanpassen van uw hypotheek. Een variabele rente kunt u boetevrij omzetten naar een vaste rente. U betaalt dan wel wijzigingskosten voor het aanpassen van uw hypotheek maar geen boeterente. Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Dan is uw hypotheek oversluiten mogelijk voordelig omdat u geen boeterente betaalt.