Van huur- naar koopwoning

989
Huur- of koopwoning Verhees Notarissen
⏰ Leestijd: 2 minuten

“Jan zoekt een woning. Hij heeft een baan, dus de sociale huursector is eigenlijk geen optie. In de vrije huursector valt het echter ook tegen. De huren liggen vrij hoog, vaak net zo hoog als die van een koophuis. Hij denkt daarom aan kopen. Niet in de laatste plaats door de huidige rente en hypotheekrenteaftrek.”

Dit is slechts een situatieschets, maar voor heel veel mensen is het de realiteit. De woningmarkt is de afgelopen tijd enorm aangetrokken. Positief voor eigenwoningbezitters, maar mensen die (nog) géén eigen woning hebben krabben zich wellicht toch achter de oren bij het zien van de meest recente woningmarktcijfers. Allereerst moeten zij zelf meer geld meebrengen als ze een huis willen kopen en ondertussen stijgen de huizenprijzen in rap tempo door. Als dit zo doorgaat is kopen voorbehouden aan een slinkende groep mensen. En dat werkt vermogensongelijkheid in de hand.

Huren

Voor degenen die ‘achterblijven’ in de vrije huursector slokken de (stijgende) woonlasten een steeds groter deel van het inkomen op. Als huurder zult u zich daarom wellicht afvragen wanneer de gekte op de koopmarkt weer voorbij is. Maar dat gebeurt logischerwijs pas als de markt een balans vindt: zodra de vraag afneemt. Bijvoorbeeld omdat potentiële kopers de prijzen te gortig gaan vinden. Of omdat de Europese Centrale Bank de rente verhoogt.

Kopen

Wie de stap van huur naar koop wel kan maken heeft (wellicht) geluk. Een eerste huis kopen kan momenteel namelijk aantrekkelijk zijn: de hypotheekrente is laag en dat kan schelen in de maandelijkse lasten. Dus als Jan uit het voorbeeld voor langere tijd in een huis wil blijven wonen, kan kopen een goede optie zijn. Als eigenaar van een woning betaalt hij maandelijks hypotheeklasten. Zo lost hij de hypotheek af. Het rentedeel van de hypotheeklasten is daarbij fiscaal aftrekbaar. Zo bouwt hij eigen vermogen op in de ‘stenen spaarpot’ die ook nog eens in waarde kan stijgen. Uiteraard zijn de kosten voor onderhoud van het huis voor Jan zelf. Maar daar staat tegenover dat hij het huis helemaal naar eigen smaak kan aanpassen. Wel zo leuk!

Wilt u een woning kopen? Wij zijn er natuurlijk voor al uw notariële vragen. Maak een afspraak voor advies op maat.

De voordelen van kopen op een rij:

  • Voor lange tijd dezelfde maandlasten
  • Hypotheekrente fiscaal aftrekbaar
  • De woning wordt eigendom bij aflossing
  • Stijging hypotheeklasten vaak beperkter dan de stijgende huurlasten
  • Groei van eigen vermogen bij stijging woningprijzen
  • Verbouwen/aanpassen naar eigen wens
  • Waardevermeerdering bij verbouwing/verbetering voor eigen portemonnee
  • Gunstige koopregelingen/subsidies voor starters
  • Grotere keuzevrijheid
  • (Momenteel) lage hypotheekrente