Gevaarlijke gastvrijheid

1981
⏰ Leestijd: 2 minuten

Gastvrijheid is beleving

Als notaris houd ik mijn medewerkers steeds voor dat een cliënt over het algemeen moeite heeft met het begrijpen van ‘ons product’. Een notariële akte leest immers over het algemeen niet als een romannetje. Uiteraard doe ik mijn best om het zo leesbaar mogelijk te maken, maar er is een moment waarop ik niet ontkom aan een formele formulering. Dus als ik als notaris een akte wil ‘verkopen’ moet ik het voor wat betreft de marketing meestal niet van de akte zelf hebben. Met andere woorden, ik zal een potentiële cliënt met andere ‘waarden’ moeten lokken om bij mij die akte te kopen. Eén van die waarden is dat de cliënt zich op zijn gemak voelt. Dat hij begrijpt dat wij begrijpen dat hij de akte niet begrijpt. Ook al is gastvrijheid niet je corebusiness, je klanten moeten niet alleen vermoeden dat je blij bent hen te ontvangen, maar ze moeten het ook ‘beleven’.

Zonder voorbehoedsmiddel

Gastvrijheid wordt in veel culturen uitgelegd als het ‘gul en hartelijk ontvangen van vreemdelingen’. In deze tijden van crisis merk ik dat ondernemers die op zoek zijn naar samenwerking met andere ondernemers ook gul en hartelijk zijn geworden in het ontvangen van vreemdelingen. “Kom maar binnen in mijn onderneming, kijk gerust rond en doe alsof je thuis bent.” Vaak verkeren de betrokken ondernemers in een roes van zakelijke verliefdheid en wordt de één zo snel mogelijk en zonder enig voorbehoedsmiddel diep binnen geleid in het domein van de ander. Aan mij wordt dan gevraagd om zo snel mogelijk een liefdesnestje te bouwen in de vorm van één of andere rechtspersoon. Liefst een ‘zo eenvoudig mogelijke’ flex-B.V.

Als de gast een terrorist is

Het gastvrij ontvangen van een vreemdeling kent ook zijn risico’s. Niet altijd heeft de gast goede bedoelingen. Als ondernemer die wil (of moet) gaan samenwerken, is het van belang dat hij zich daarvan bewust is. Maak dus van tevoren duidelijke afspraken aan welke regels de gasten zich moeten houden. Maak ook een calamiteitenplan. Wat als de gast een terrorist is? En als je als gast eenmaal binnen bent, wil je ook weten hoe je er weer uit kan komen. Wat moet ik doen als er een bom ontploft? Maak een vluchtplan!

Liefdesnestje of slangenkuil

Met name in ‘de verkeringstijd’ bestaat het risico dat er van praten weinig terecht komt. Vragen stellen over de diepere bedoelingen van de ander, zou uitgelegd kunnen worden als het veronderstellen van kwade bedoelingen. Kortom, partijen durven elkaar niet echt te bevragen. Een onafhankelijke professional als de notaris biedt dan uitkomst. Hij of zij kan zonder aanzien des persoons de kwesties aan de orde stellen waar u misschien wel aan denkt, maar niet expliciet wilt noemen. Zo wordt voorkomen dat een liefdesnestje verandert in een slangenkuil. Wees gastvrij en gewaarschuwd!

foto Willem

Mr. Willem van den Eijkel

 

Deze column verscheen eerder in de Bollenstreek IntoBusiness, een zakenmagazine voor de Duin- en Bollenstreek.