Op 1 januari bepaalt de fiscus hoeveel vermogen je hebt en of je een vermogensheffing moet betalen. Wie rond het einde van het jaar zijn huis verkoopt en/of een nieuw huis koopt, doet er goed aan om de overdracht slim te plannen en zo het banksaldo laag te houden. Daarmee bespaar je eenvoudig op de vermogensbelasting.
Als je een huis koopt of verkoopt, dan kom je bij ons langs voor de overdracht. Een huis wisselt namelijk niet officieel van eigenaar door het tekenen van het koopcontract, maar door de overdracht bij de notaris. De woning is pas verkocht als zeker is dat de koopsom is betaald. Wij bewaken dus ook de financiële kant van de overdracht. Zeker rond het einde van het jaar kan slim plannen van de datum van de overdracht je geld besparen. Voor de berekening van de vermogensheffing hanteert de belastingdienst namelijk 1 januari als peildatum – en daar kun je handig op inspelen.
Plan de overdracht van je huis fiscaal voordelig
Stel, je gaat verhuizen. De overdracht van je eigen huis is in december 2018 en de overdracht van het nieuwe huis vindt plaats in 2019. Of je verkoopt je huis eind 2018 en je hebt zelf nog geen andere woning gevonden. In beide scenario’s heb je op 1 januari veel geld op je rekening staan omdat je de som van het oude huis al ontvangen hebt, maar nog niet hebt uitgegeven aan je nieuwe huis. Dat bedrag telt de fiscus dan mee als belastbaar vermogen. En omdat het bij een woning al snel om een flink bedrag gaat, kun je een forse vermogensheffing tegemoet zien. Het is in deze gevallen dus gunstiger om de overdracht van je eigen woning – als dat mogelijk is – naar 2019 te tillen.
Huis kopen met eigen geld? Zo druk je je vermogen
Als je een huis gaat kopen dat je (gedeeltelijk) met eigen geld betaalt, dan werkt het precies andersom. Door de overdracht nog in december te plannen, daalt je vermogen met het bedrag dat je besteed hebt aan je nieuwe huis. Je hebt dan op 1 januari minder vermogen en dus betaal je minder vermogensbelasting.