Expertgroep brengt financieel misbruik ouderen in Katwijk onder de aandacht

1283
Expertgroep financieel misbruik
⏰ Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks worden veel ouderen slachtoffer van financieel misbruik of mishandeling. Doordat ouderen langer zelfstandig wonen neemt het risico op financieel misbruik toe. Denk bijvoorbeeld aan een mantelzorger die de pinpas voor eigen boodschappen gebruikt of sieraden uit de woning ontvreemdt.

Vergroten bewustwording

Deskundigen uit verschillende organisaties hebben zich verenigd om financieel misbruik van ouderen in Katwijk op de kaart te zetten. Deze expertgroep bestaat uit mensen vanuit de zorg (o.a. Welzijnskwartier en DSV), de gemeente, politie en zakelijke dienstverleners. Doel van de expertgroep is het vergroten van de bewustwording en het delen van kennis over het onderwerp.

Aanpak gericht op preventie

Nickey Smelt van Hart en Have en Anne Heijnen van Verhees notarissen zijn de initiatiefnemers van de expertgroep in de gemeente Katwijk. Ze vertellen;

Financieel misbruik van ouderen gebeurt regelmatig door familie of bekenden. De oudere schaamt zich daar vaak over. Daarom is het in veel gevallen lastig om het boven tafel te krijgen. Wij willen graag de aandacht op het onderwerp vestigen en professionals en ouderen voorlichten over de aanpak en vooral over preventie. Want; voorkomen is beter dan genezen…”

ThuisPluis Kwartet als hulpmiddel

Een manier om de problematiek bespreekbaar te maken is het ThuisPluis Kwartet. Dit kwartetspel is speciaal gemaakt als hulpmiddel om te leren wat te doen bij (een vermoeden van) financieel misbruik en hoe financieel misbruik te voorkomen. De leden van de expertgroep gaan dit kwartetspel op verschillende locaties spelen tijdens de internationale Week zonder Geweld (week 47).

In aansluiting op de landelijke campagne van het Ministerie van VWS, gaan de leden van de expertgroep, samen met andere professionals, op 23 november kwartetten met wethouder Mostert. Zo kan de wethouder zien hoe het Kwartet werkt en hoe het bij professionals de bewustwording over het onderwerp vergroot. Ze leren meteen van elkaars ervaringen en kennis.

25 november: kwartetten tijdens de bingomiddag

Op 25 november organiseert de Algemene Ouderen Bond Katwijk een bingomiddag. Tijdens die middag krijgen 125 ouderen en mantelzorgers een korte uitleg over financieel misbruik. Aansluitend gaan ze kwartetten met de professionals. Uiteraard kunnen er vragen worden gesteld aan de aanwezige professionals. Nickey: “Met zoveel expertise uit verschillende hoeken, hebben we een breed aanbod. Zo zijn er medewerkers van het Welzijnskwartier en banken aanwezig, maar er lopen ook notarissen, bewindvoerders en mentoren door de zaal”.

Anne vult aan: “Dankzij de vrijwilligers van de Algemene Ouderen Bond Katwijk hebben we een kans om heel veel ouderen in één keer te helpen langer financieel veilig en zelfredzaam te blijven. Dit kunnen we natuurlijk niet laten lopen”.
Anne Heijnen