Als zzp’er een bv oprichten in plaats van de VAR?

1326
VAR verdwijnt ZZP'er
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Op 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft. De VAR is een verklaring waardoor een opdrachtgever duidelijkheid krijgt dat hij geen loonheffing hoeft te betalen als hij iemand inhuurt.

Hiermee verdwijnt de zekerheid die de VAR bood aan de opdrachtgever. In plaats daarvan kan gebruik worden gemaakt van diverse modelovereenkomsten die de Belastingdienst publiceert op haar website. Een opdrachtgever hoeft geen loonheffing te betalen als een van die modelovereenkomsten wordt gebruikt en in de praktijk wordt nageleefd.

Oprichten bv interessant?

Sommige zzp’ers overwegen nu een bv op te richten. Het gaat vooral om zzp’ers die twijfelen of de modelovereenkomsten passen bij hun opdrachten. Door het oprichten van de bv willen zij duidelijk maken aan hun opdrachtgevers dat zij ondernemer zijn. Zij willen voorkomen dat hun opdrachtgever geen opdracht meer geeft omdat opdrachtgevers niet het risico willen lopen loonheffing te moeten betalen. De opdrachtgever krijgt hierdoor echter niet de gewenste zekerheid. Ook als een zzp’er de opdracht via zijn bv aanvaardt, kan er nog steeds sprake zijn van een arbeidsrelatie.

Lees verder….